‘We moeten data in de zorg slimmer koppelen’

Een interview met Maarten Wittop Koning van RijnmondNet

Een belangrijke samenwerkingspartner van SRZ is RijnmondNet, de organisatie voor de uitwisseling van medische gegevens. Directeur Maarten Wittop Koning: “Zorgprocessen stoppen niet op de grens van het ene domein om weer te beginnen in het volgende. Vaak is het een keten en bij de overdracht van gegevens tussen ketenpartijen gaat veel informatie verloren. Dat is niet de bedoeling; we moeten er met elkaar voor zorgen dat de overdracht correct verloopt.”

Volgens Maarten is het vergelijkbaar met een rij kinderen die elkaar een sprookje doorfluisteren: “Het verhaal aan het eind lijkt totaal niet meer op het verhaal aan het begin. Met een sprookje is dat niet zo erg, maar als het om patiëntgegevens gaat, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Automatisering in de zorg is oorspronkelijk individueel georganiseerd. Dat moeten we aan elkaar knopen zodat we onze processen verbeteren en de patiënt betere zorg krijgt.”

Eén aanspreekpunt
Volgens Maarten zijn er aanspreekpunten nodig als je in een regio iets goed wil kunnen organiseren: “Daarom is SRZ zo handig, want daarin zitten we met alle ziekenhuizen in de regio bijeen. Het fijne is dat we afspraken maken met elkaar waar iedereen zich aan houdt.”

Zo zijn er ook in 2022 een aantal mooie resultaten geboekt. “Zo hebben we samen met SRZ in 2022 hard gewerkt aan het integraal geboortedossier, dat in 2023 opgeleverd moet worden. De verbetering van de overdracht van ziekenhuis naar VVT wordt ook succesvol gezamenlijk opgepakt. Het moet inmiddels echt verleden tijd zijn dat een patiënt met een papieren dossier op de buik naar een VVT vervoerd wordt.”

Uniforme medicatiedossiers
Tegelijk zijn er ook nog altijd uitdagingen voor de nabije toekomst. “Eén uniforme overdracht van het medicatiedossier van patiënten, dat is iets wat we nu écht moeten regelen. Daarvoor moeten we met meer partijen dan alleen SRZ om tafel, want dat betekent dat iedereen in de regio mee moet doen in die ene uniforme manier van werken. Voor de lange termijn richten we samen met SRZ de aandacht op beschikbare data in de zorg. Die moeten we slimmer koppelen, zodat we inzicht krijgen in enkele belangrijke basisvragen, zoals hoe leggen we data vast? Waar doen we dat? En wie kan erbij? En in ultimo: hoe zijn we in staat data te gebruiken om de uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat het hoofd te bieden?”

Meer nieuws

Voorstellen
Hallo lezer, Wat leuk dat ik me  mag voorstellen. Mijn...
Vacature: Programmacoördinator (IZA) alliantie Samen Zorgen voor Morgen
Zorgkantoorregio Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Rotterdam Ervaren programmamanager,...
Rijnmondse zorgverleners bundelen krachten om verwijsproces te verbeteren
Op 15 februari 2024 lanceren de negen SRZ-ziekenhuizen, Rijnmond Dokters,...