Uitnodiging SRZ-lustrumcongres

Op 10 mei 2022 bestaat de Stichting SRZ al 50 jaar en dat willen wij vieren! Daarom organiseren wij op 10 mei a.s. een lustrumcongres met het thema samenwerken toen, nu en in de toekomst.

Het programma bestaat uit boeiende sprekers, interessante onderwerpen en een afsluitend diner. Wij willen iedereen die met ons samen heeft gewerkt de afgelopen 50 jaar uitnodigen om dit feest met ons te vieren.

Klik hier voor de uitnodiging van het congres. Je kunt je via deze registratiepagina aanmelden voor het SRZ-lustrumcongres.

Vragen over het jubileum of het congres kunnen gesteld worden via: lustrumcongres@stichting-srz.nl

Programma

TijdWat
13:30 – 14:30Inloop en registratie in De Doelen. Koffie, thee en water in aanloop naar het plenaire programma in de Willem Burgerzaal.
14:30 – 14:40Opening door dagvoorzitter Marianne van den Anker en voorzitter van SRZ Joke Boonstra
Marianne van den Anker (1970) begon haar carrière in de wetenschap. Ze schreef verschillende boeken over georganiseerde criminaliteit. Als organisatieadviseur, criminoloog en onderzoeker werkte ze voor verschillende organisaties. Haar maatschappelijke bevlogenheid zette ze om in politieke daadkracht als wethouder Veiligheid, Gezondheid en Emancipatie in Rotterdam. Op dit moment is Marianne Ombudsman Rotterdam e.o. en Landelijk ambassadeur Eenzaamheid. Vanuit haar eigen bedrijf Ankerpunt werkt Marianne als dagvoorzitter en bestuurder. Dr. J.G. (Joke) Boonstra is vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC. Ze studeerde eerst medische biologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde later in het LUMC op transplantatie immunologie. Hierna heeft ze de opleiding klinische chemie afgerond aan het LUMC en het Erasmus MC. Van 2013 tot 2017 was Joke lid van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Daar heeft ze ook gewerkt als klinisch chemicus, hoofd van de laboratoria en directeur zorg. Tot 2010 was Joke staflid en plaatsvervangend afdelingshoofd van de afdeling Klinische Chemie in het Erasmus MC. Daarnaast volgde ze opleidingen aan INSEAD business school in Fontainebleau en IMD business school in Lausanne. Joke Boonstra is vanuit haar functie bij het Erasmus MC de voorzitter van SRZ.
14:40 – 15:00Toen: Hoe is het landschap waarin SRZ actief is veranderd in de afgelopen 50 jaar? Mart van Lieburg – emeritus hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg geldt als het landelijk boegbeeld van de medische geschiedenis en is tot zijn emiraat in 2017 als bijzonder hoogleraar Medische Geschiedenis verbonden geweest aan de medische faculteiten van Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Leiden. In deze periode heeft hij een groot aantal boeken en artikelen in nationale en internationale tijdschriften gepubliceerd. Daarnaast is hij o.a. beheerder van het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland en sinds 29 jaar bibliothecaris van het KNMG.
15:00 – 15:10Nu: waarom is het voor de gemeente belangrijk dat de ziekenhuizen in de regio samenwerken? Burgemeester Aboutaleb Burgemeester Ahmed Aboutaleb is op 5 januari 2021 aan zijn derde ambtstermijn begonnen als burgemeester van Rotterdam. Hij wil de komende jaren nog nadrukkelijker opkomen voor mensen voor wie de wet- en regelgeving tekortschiet en die daardoor in de problemen komen. De burgemeester pleit voor meer maatwerk voor mensen voor wie dat echt nodig is.
15:10 – 15:50Nu: Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle samenwerking? Carolijn Brouwer – zeilster Carolijn Brouwer is een in Nederland geboren Belgische zeilster. Hoewel geboren in Nederland, woonde ze in haar jeugd in Brazilië en (korter) in Zaïre. Ze begon met zeilen in een Optimist toen ze 10 jaar was. Rond haar veertiende keerde ze terug naar Nederland, waar ze haar doctoraalexamen Talen en Culturen van Latijns-Amerika behaalde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In deze periode begon ze met wedstrijdzeilen. Voor deze sport liet Brouwer zich in 2007 naturaliseren tot Belg, waardoor ze de Nederlandse nationaliteit verloor. Ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen, waarvan tweemaal voor Nederland en eenmaal voor België. In de 2017-2018 editie van de Volvo Ocean Race wint ze met het Dongfeng Race Team na een spannende laatste etappe naar Den Haag. Carolijn Brouwer werd daarmee de eerste vrouwelijke zeiler die de Volvo Ocean Race won.
15:50 – 16:00Nu: Overzicht SRZ-netwerken, werkgroepen en andere activiteiten met een doorkijkje naar de ambities voor de komende 10 jaar
16:00 – 16:10Afronding heden en verleden door dagvoorzitter Marianne van den Anker
16:10 – 16:40Pauze
16:40 – 17:10Toekomst: Perspectief van een patiënt: Hoe kun je van een ellendige situatie toch iets moois maken? Femke Nijboer en Paul Trossèl – universitair docent/psycholoog/neurowetenschapper en ondernemer/auteur/spreker zonder stem Dr. Femke Nijboer promoveerde magna cum laude met een proefschrift over de brain-computer interface technologie aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. In 2012 kreeg ze een prestigieuze Veni-beurs toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze was winnares van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science fellowship in 2014, waarmee ze vijf maanden kon werken aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Naast haar wetenschappelijke werk begon Nijboer zich vanaf 2016 meer te richten op het maatschappelijke debat over neurotechnologie: de samensmelting van elektronica en ICT met het brein en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Paul Trossèl kreeg op zijn 36ste een hersenstaminfarct en kan daardoor vrijwel geen enkel lichaamsdeel bewegen. Paul lijdt aan het Locked-in Syndroom. Zijn bewustzijn, gehoor en zicht zijn intact, maar communiceren is extreem moeilijk. Trossèl was topmanager van een groot voedingsmiddelenbedrijf. Hij zat veel in het buitenland en maakte plannen om naar China te verhuizen. Zijn vrouw was in verwachting van een tweede kindje. Maar het hersenstaminfarct vernietigde alles. In de eerste jaren na het infarct, toen hij nauwelijks kon communiceren, voelde hij zich vaak eenzaam. Communiceren kan hij nu dus wel: met zijn oogleden. Dankzij een reflector op zijn voorhoofd en speciale software kan hij zelfstandig mailen, facebooken en skypen. Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door ChipSoft.
17:10 – 17:30Toekomst: Wat kunnen ziekenhuizen leren van het toekomstperspectief van het Havenbedrijf? Allard Castelein – president-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Na tweeënhalf jaar in opleiding geweest te zijn tot specialist (algemene chirurgie en urologie) verkoos Allard Castelein het bedrijfsleven boven de OK. Nu is hij president-directeur van de Rotterdamse haven. Allard Castelein begon zijn carrière in 1987 bij Shell. Hij had daar diverse functies in sales, marketing, consultancy, business development en general management. Op 18 juli 2013 werd bekendgemaakt dat Allard Castelein per 1 januari 2014 de nieuwe CEO van Havenbedrijf Rotterdam is geworden. Allard Castelein blijft tot de zomer van 2023 president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam en zal daarna het Havenbedrijf verlaten.
17:30 – 18:30Toekomst: Gezamenlijke ambities van de SRZ-ziekenhuizen Tijdens dit gedeelte worden twee ambities van de SRZ-ziekenhuizen gebruikt om op interactieve wijze met elkaar vooruit te kijken naar de toekomst. Ambitie 1: Bovenregionale expertise en innovatiekracht “Expertise en innovatie zijn veelgehoorde termen voor de toekomst. Denk met ons mee hoe technologie en data onze regio werkelijk boven de andere regio’s doet uitstijgen. En wat zijn de stappen die we daarvoor gaan zetten?” Ambitie 2: Een gezonde regio “Er gebeurt veel op het gebied van preventie, veelal versnipperd. Maar wat is de rol van de ziekenhuizen? Hoe zetten we de impact die we kunnen hebben in voor gerichte preventie in de regio? En wat zijn de preventieterreinen die extra aandacht verdienen?”
18:30 – 18:40Afronding door dagvoorzitter Marianne van den Anker
18:40 – 20:00Lopend buffet

Vragen over het jubileum of het congres kunnen gesteld worden via: lustrumcongres@stichting-srz.nl

Meer nieuws

OK’s in Rotterdam Rijnmond en Dordrecht verbeteren scholingsmogelijkheden voor OK-medewerkers
Rotterdam - 12 mei 2022: Vandaag, tijdens de Dag van...
SRZ 50 jaar!
Afgelopen dinsdag 10 mei bestond de SRZ 50 jaar, een...
Verhuisbericht ZorgHub Rijnmond
Regionale samenwerking is belangrijk. Om die reden delen Huisartsenposten Rijnmond,...