Kennis maken met de nieuwe SRZ-voorzitter Albert van Wijk
We hebben de juiste dingen geagendeerd
Albert van Wijk is op 1 december 2024 geïnstalleerd als voorzitter van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ). Van Wijk is geen onbekende, als voorzitter van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis maakt hij al langer deel uit van het stichtingsbestuur. Wie is hij en wat worden zijn aandachtspunten als voorzitter?
Van Wijk studeerde Rechten in Rotterdam en Public Management in Twente. “Een combinatie van de professie, de inhoud, en het runnen van een publieke organisatie. Ik ging bij het Openbaar Ministerie werken en belandde er in het management. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk, in de verslavingszorg bijvoorbeeld. Een logische keuze, omdat ik vanuit mijn functie bij het OM veel te maken had met juist deze problematiek.”
Met vrijwilligerswerk in de ouderenzorg en de jeugdzorg, wordt gezondheidszorg een onderwerp dat steeds meer zijn interesse krijgt. Van Wijk: “Bij het OM zat ik aan de corrigerende kant, maar ik wilde juist de positieve kant opzoeken. De kant van hulp en ondersteuning. Daarbij wilde ik heel graag bij een lokaal ziekenhuis werken. Toen dat zich voordeed, bedacht ik me: dit is een mooie kans. En dus heb ik ja gezegd en ben als bestuursvoorzitter in het IJsselland begonnen. Bij het OM kregen we de maatschappelijke problemen in een boevenpak binnen. Hier in het ziekenhuis komen dezelfde problemen op een brancard binnen. Niet al die problemen zijn op te lossen met een pil, soms moet je voorbij de klachten kijken naar de maatschappelijke problemen die eronder liggen. Die kunnen zien en kunnen adresseren, dat maakt dit werk zo mooi.”
Samen aan de slag
In zijn functie bij het IJsselland komt SRZ als vanzelf ook voorbij. Een mooie samenwerking, stelt Van Wijk daarover. “Heel maatschappelijk ingestoken en altijd gericht op samenwerking. Doen, daar gaat het altijd om en daar is alles binnen SRZ ook op gericht. We vinden overal iets van en we gaan altijd samen aan de slag. Can do heet dat dan zo mooi. Al meer dan vijftig jaar trekken we met elkaar op én spreken we elkaar aan als er iets moet gebeuren.”
Volgens Van Wijk is die aanpak uniek: “We maken afspraken en houden elkaar eraan. Natuurlijk ben je ook concurrenten, maar we zien dat veel zaken alleen effectief aangepakt kunnen worden als we voorbij die concurrentie komen. Neem cybersecurity, het onderwerp waar ik namens de SRZ voor aan de lat stond. We hebben de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt en zijn volwassener geworden als het gaat om onze digitale veiligheid.”
Kunnen en doen
En toen kwam het telefoontje dat Wietske Vrijland haar functie als voorzitter van SRZ zou neerleggen. Of hij het stokje over wilde nemen. “Enorm eervol”, stelt hij. “Ik vind ons samenwerkingsverband zeer waardevol. En als je vanuit die groep de vraag krijgt op te staan en een taak op te pakken, dan doe je dat.” Met zijn bestuurlijke ervaring, groot politiek-bestuurlijk netwerk én zijn werkplek bij een perifeer ziekenhuis was Van Wijk de ideale kandidaat. “Ik breng ervaring mee vanuit andere sectoren en ik zie wat er in de regio speelt.” Daarnaast is Van Wijk voortvarend: we kunnen het en dus doen we het. Dat typeert zijn managementstijl en werkhouding.
Het mooie is verder dat zijn voorganger Vrijland al veel goed werk verzet heeft samen met alle andere mensen binnen SRZ. “Het grootste vraagstuk dat wij hebben, is hoe we de zorg toegankelijk houden maar ook maken. Ik ben geschrokken van de grote gezondheidsverschillen in onze stad en regio. Je levensverwachting kan tot vijf à zes jaar korter zijn afhankelijk van de wijk waar je woont. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Dat was een speerpunt van Wietske en daar moeten we vol op blijven inzetten. Wat dat aangaat hoef je van mij geen andere agenda te verwachten dan van Wietske. Ik zie dat we de juiste dingen hebben geagendeerd, maar het zijn razend ingewikkelde onderwerpen. Wat ik wil bepleiten, is dat we het tempo van verandering verhogen. Dat is een mooi doel voor mij in mijn rol als voorzitter.”